Spalio mėnesį Telšių rajono bendruomenės, seniūnijose vyko įvairūs renginiai, skirti Tarptautinei pagyvenusių žmonių dienai paminėti. Renginių ciklas buvo užbaigtas spalio 19 d. konferencija ,,Pozityvus senėjimas“. Konferencija vyko Telšių  Ješivoje.

Susirinkusieji klausėsi įvairių pranešimų, kurie buvo apie tai, kad senėjimas – tai ne liga. Danutė Juškienė – Trečiojo amžiaus universiteto direktorė – savo pranešime ,,Amžėkime laimingi“ akcentavo, kad žemėje nėra žmonių, kurie norėtų senėti. Senėjimo procesas yra negrįžtamas, jo negalima sustabdyti ar atšaukti, bet pabandyti sulėtinti procesą galima. Telšių regioninės ligoninės gydytojas geriatras  Benediktas Radavičius savo pranešime ,,Geriatrija – ateities medicina“ minėjo, kad geriatrinė medicina  yra medicinos šaka, kuri rūpinasi vyresnio amžiaus žmonių sveikata. Tai palyginti nauja sritis, kaip atskira specialybė atsiradusi tik XX a. pradžioje. Geriatrija yra unikali tuo, kad joje daugiausia dėmesio skiriama vyresnio amžiaus žmonių sveikatos poreikiams. Ši sritis susijusi su  amžiumi susijusių ligų ir būklių prevencija ir gydymu, taip pat sveiko senėjimo skatinimu. Pagrindiniai geriatrijos tikslai – pagerinti vyresnio amžiaus žmonių gyvenimo kokybę ir padėti jiems kuo ilgiau išlaikyti nepriklausomybę ir savarankiškumą. Geriatrija yra daugiadisciplininė sritis, kurioje dirba įvairių sričių specialistai, įskaitant mediciną, slaugą, psichologiją, sociologiją ir socialinį darbą.

Monika Jurgutytė – Telšių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, pristatė kaip senėti jaunėjant.

Konferencijos dalyviams koncertavo Telšių lopšelio darželio ,,Mastis“ lopšelio grupė ,,Nykštukas“ vaikai. Vaikų mokytojos Jūratė Rubavičienė- ikimokyklinio ugdymo mokytoja metodininkė ir Nijolė Činskienė – meninio ugdymo mokytoja.

 

Daiva Navickienė

Telšių socialinių paslaugų centro direktorės pavaduotoja